FI | EN | RU

Nahka

Näin hoidat nahkavaatteita

Nahka ja nahkavaatteet ovat liittyneet ihmisten elämään ja pukeutumiseen historian aamuhämäristä lähtien. Nahka-asut ovat aina olleet arvostettuja materiaalinsa, kestävyytensä ja helppohoitoisuutensa vuoksi. Lisäksi nahka pitää tuulta, mutta kuitenkin se hengittää.

Huoleton nappanahka

Nahan muokkauksen, viimeistelyjen, värjäysten ja pukineen valmistustapojen kehittymisen myötä nahkapukineet ovat saaneet uutta ilmettä ja ovat entistä huolettomampia. Onkin sanottu, että nappa- eli pintanahkaisen asun parasta hoitoa on käyttö, joka pitää nahan pehmeänä ja taipuisana. Tahrat voi pyyhkäistä nappapinnasta kostealla kankaalla tai talouspaperilla pois.

Tuuleta

Kaikki nahkavaatteet pitävät tuuletuksesta. Varsinkin sateen puhdistama, vielä kostea ilma tekee hyvää nahkavaatteille niin kuin ihmisen ihollekin. Jos nahkavaate on päässyt kastumaan läpimäräksi se kuivataan kuten villaneule froteepyyhkeen päällä vaakatasossa, ettei se veny. Friitalan WaterFree- nahasta valmistetut pukineet sietävät pitkäaikaistakin sadetta.

Säilytä oikein

Kun nahkapukineita ei käytetä, ne säilyvät parhaiten muodossaan hyvän, tukevan vaateripustimen päällä väljässä tilassa. Nahkahousut ripustetaan lahkeista miestenhousuhenkariin.

Mokka pitää hoidosta

Mokkapinta ei hylji likaa yhtä tehokkaasti kuin nappanahka. Siksi on hyvä osata muutamia kotikonsteja, joilla käytössä tulleet pienet tahrat saa pois. Tahroihin voi varautua hankkimalla mokka-sprayn ja mokkakumin tai valkoisen pyyhekumin. Ennen käyttöä sprayta tulisi kokeilla johonkin näkymättömiin jäävään kohtaan. Kosteaksi sumutettua tahrakohtaa hangataan varoen esim. valkoisella kankaalla tai talouspaperilla. Aine ei saa liottaa väriä eikä jättää rengasta. Mokkanahasta irtoaa aina uutena jonkin verran irtonaista hiontanukkaa, joka voi tarttua vaatteisiin, mutta lähtee harjaamalla pois.

Harjaa mokkapintaa

Kaikki mokkapintaiset nahkapukimet piristyvät harjauksesta. Friitalan mokka-asujen mukana asiakas saa vaahtomuovisienen, joka käytössä sähköistyy harjausliikkeestä, ja imee tehokkaasti sekä pölyä, likaa että uudesta pukineesta lähtevää irtonaista hiontanukkaa. Uuden mokkapukineen suojaksi voi sumuttaa suoja-aineita, jotka tekevät pukineesta likaa ja kosteutta hylkivän. Erityisesti meikkejä ja ihon rasvaa helposti imevä kaulus sekä hihan-, taskun- ja lahkeidensuut kannattaa lisäsuojata. Rasvatahrat tulisi poistaa mahdollisimman pian vaikka paperinenäliinalla. Jos tahra ei lähde kokonaan pois, käsitellään kohta lisäksi mokkasprayllä. Aivan pienet rasvatahrat saattavat hävitä itsestään mokkanukan joukkoon. Huulipunatahra poistetaan kuten rasvatahrat. Mokkaturkit voi säilyttää kesän yli ilmavassa kotikomerossa tukevan, riittävän leveän vaateripustimen päällä, suojassa auringon valolta ja paahteelta.

Tahroista eroon

Jos mokkapukineen päälle saa onnettomuudekseen kuraryöpyn, on kosteus hyvä painella heti nenäliinaan tai talouspaperiin, mutta lika harjataan pois vasta kun vaate on kuiva, näin hiekka ei vahingoita mokkapintaa. Vaikeasti poistettavia tahroja ovat mm. maali-, veri- ja kuulakärkikynätahrat. Ne tulisi yrittää poistaa heti, sillä kuivuessaan ne syöpyvät nahkaan kiinni. Liimapintaisia nimi- tai muita tarroja ei pidä kiinnittää nahkapintaan. Kynsilakanpoistoaine ja tärpätti eivät lainkaan sovi nahkavaatteiden hoitoaineiksi.

Peruspuhdistus

Kun mokkavaate on kauttaaltaan peruspuhdistuksen tarpeessa, se viedään nahkavaatteiden puhdistuksen osaavaan pesulaan. Tällainen peruspuhdistus on nahkapukineelle suurempi rasitus kuin tekstiilivaatteelle.

HUOM. Kaikissa uusissa nappa- ja mokkanahoissa voi olla irtoväriä.Vältä kosketusta vaaleiden pintojen kanssa sekä valkoisten/vaaleiden vaatteiden käyttöä yhdessä uuden mokka/nappanahan kanssa kunnes nahka on hieman kulunut eikä vaaraa värjäytymisestä enää ole.